2015. március 9., hétfő

Nőnap után szabadon a női fociról...

Be kell valljam, van egy ideje egy hatalmas szerelmem. Ez pedig nem más, mint a női futball. Talán már írtam, hogy dolgoztam is hölgyekkel egy NB II-es csapatnál, így van némi rálátásom a dolgokra.
Ami a legfontosabb. Magyarországon a női foci mint olyan, felépítésben és képzésben elképesztően gyerekcipőben jár. Nincsenek igazán képzett játékosok, sőt az utánpótlásképzés kiépítése is csak most kezdődött el és indult fejlődésnek, lett akadémiai képzés és kap nagyobb figyelmet a fiatalok edzése és felkészítése. A női futballt igazából nem érdemes összehasonlítani a férfi focival, mert teljesen más az egész közeg, a játékosok mint fizikailag, mint mentálisan, mint tehetségben más dimenzióban mozognak, mint a férfiaknál.
Gyermekbetegsége a sportágnak, hogy az edzők nagy része ezt nem veszi figyelembe és a nőkkel úgy "bánik" mint a férfiakkal. Itt elsősorban tényleg pedagógusnak kell lenni és pátyolgatni a lányok lelkivilágát, mert az bizony egy nagyon törékeny kis üveggolyó.
Na de nem ezért kezdet el írni ezt a postot, hanem hogy elmondhassam mik azok a dolgok, amiket megfigyeltem és valahogy, - számomra érthetetlen módon - senkinek nem tűnik fel (hozzáteszem ezek a dolgok a másodosztályra és azon belül is a nyugati csoportra érvényesek, bár nem hiszem, hogy a keletiben más lenne a helyzet).
Kezdjük az elején. A kapusok... A női kapusok testalkatukból és magasságukból adódóan bizonytalanok a magasan érkező labdáknál. A másodosztály nyugati csoportjában a 9 csapatból szerintem a fele kapus, még a gólvonalról felugorva sem éri el a felső kapufát(erős túlzással). Ergo ha a csapatunkat arra ösztönözzük, hogy nyugodtan lőjék(íveljék) kapura a labdát akár 30-40 méterről is, az nagy eséllyel gól lesz. Ehelyett a csapatok az abszolút tiki-takát akarják játszani és a gólvonalig cipelni a labdát. Pedig tényleg csak ívelgetni kellene kapura, és a bizonytalanságból adódóan, még ha sikerül is kikaparnia a labdát a kapusnak a léc alól, akkor is 80% hogy a játékszert maga elé ejti, ami egy jól helyezkedő csatár számára ajándék gól...
A védelem valahogy mindig egy érzékeny pont a csapatoknál. Középső védőben mindig a "dromedárok" vannak szinte minden csapatban. Magasabbak az átlagnál, erősebb felépítésűek (helyenként dagik :) ), és ami a legfontosabb, lassúak!!!! Ha van egy darab gyors játékosunk elöl, akkor az sem kell, hogy egyeneset tudjon a labdába rúgni, csak ugrassuk ki, lefutja a védőket a kapus mellett meg eltolja, és a gólvonalig gyalogolhat. Hatalmas pazarlás ezeket a játékosokat futóban erőltetni...
És ezzel el is érkeztünk a középpályához. Igazából ez az a rész, ahol nincsenek gondok, és látni jópár nagyon ügyes leányzót. Persze gondok vannak, mert sokszor az aki lát a pályán, szerencsétlen jobb futóban rohangál mint a mérgezett egér, középen meg ácsorog a csapat leglustább tagja.... De ettől eltekintve itt nincs probléma, bár én a gyors embereinket nem pazarolnám el szélsőnek, mivel a csatároknál már jönnek a gondok.
A csatárokban nincs meg az a stílusú játék, hogy Carsten Jancker módjára 3 védővel a nyakában elgyalogoljanak az ellenfél kapujáig. A fejjátékban hiányosságok vannak, és valahogy a kapu elé érkezés komoly ütembeli problémákat tud okozni. Persze ezek a dolgok tanulhatóak, de mégis valahogy hiányoznak. Tegyük hozzá, hogy általában a gyengébb csapatnál a legvakabb játékos a csatár, mert ott nem tud annyi bajt csinálni... Mondjuk ez a dolog gáz, főleg ha egy edző ilyet mondd a saját játékosáról... A megoldás erre a posztra egy L'lorrente-Tévez szerű csatárkettős lenne. Egy magas, lehetőleg jól fejelő csatárral aki meg tudja tartani a labdát és egy alacsony súlypontú, fürge/gyors emberrel aki képes a védelem mögé kerülni.Alapvetően ez az a sport, amit a nők Magyarországon csak most kezdtek el játszani tömegesen és nagyon sok a hiányosság, pedig sok lányban megvan az érzék a futballhoz, csak ugye rengeteg munka kihozni ezt belőlük. Igazából jelen pillanatban a Megyei stílusú játék az ami működhet, azaz a rúgd és fuss... Persze ez nem baj, ha jól csinálják, mert eredményes tud lenni. Sok kapuralövéssel, és a védelem mögé betett labdával, szinte kivétel nélkül meg lehet fogni akármelyik csapatot, csak valahogy erre még senki nem jött rá... De persze várjuk a fejleményeket, és sok sikert kívánunk minden nőnek aki a labdarúgást választja... :)