2015. január 21., szerda

Tüzesvas Kompozíció

A következő taktikai variáció egy kicsit epikus elem, de a tapasztalataim szerint eredményesen kivitelezhető. A név története még NB III-as ifista koromból származik amikor egy kapott gól után valamilyen indíttatásból csapattársam elordította magát, hogy "Tüzesvas kompozíció!!!" és iszonyatos lendülettel indult meg a labda után egyfajta egyszemélyes letámadást produkálva.
Az én variációm már ennél egy kicsit átgondoltabb, de ezen a gondolatmeneten alapszik. Egyfajta középkezdés utáni 1 az 1 elleni letámadást kell elképzelni. Ahogy az ellenfelünk elvégzi a középkezdést, az egész csapat ráront az ellenfélre, lezárva a passzolás lehetőségét. Így a tapasztalatok szerint általában az ellenfél céltalanul kivágja a labdát bedobásra, vagy megpróbál passzolni, aminek az eredménye sima labdaszerzés. Sőt, nekünk sikerült már néhány alkalommal gólt is szereznünk így az ellenfél középkezdéséből. A lényeg az hogy megzavarjuk az ellenfelünket, és tehetetlenné tegyük. Márpedig amikor az ember felé gurítják hátra a labdát középkezdés után, és azt veszi észre, hogy rárontanak, és nincs kinek passzolni (utolsó emberként a cselt meg nem sokan vállalják be) akkor esélyes hogy céltalanul előre rúgja, vagy nemes egyszerűséggel kapásból kilövi a stadionból valamelyik közeli szántóföldre...

Hasonló elven alapuló dolgot a saját középkezdéséből a Sampdoria próbált meg megcsinálni pár héttel ezelőtt, erről videót is hoztam:
Sampdoria Epic 10-0 Formation Tactics vs Lazio... by f100000228407415