2015. január 31., szombat

3 az 1-ben

A mai napra egy kicsit "szárazabb" témát, azaz egy szabadrúgás variációt hoztam, ami igazából nem is egy, hanem rögtön három.
Az ilyen fajta szabadrúgás variációknak a váratlan húzása, a zavar okozás a lényege. Sokszor látunk olyan videókat a youtube-on, hogy 4-5 ember is átlépi a labdát mielőtt elrúgják, vagy szándékosan orra bukik valaki. Egyrészt ez vicces dolog, másrészt viszont nagyon jó terv arra, hogy elvonjuk az ellenfél figyelmét. A kapus szemszögéből nézve (ugye lehúztam egy pár évet kapuban, tapasztaltam), rettentően zavaró, amikor nem tudja eldönteni, hogy mikor fogják elrúgni azt a rohadt szabadrúgást. Merthogy  a kapus általában már akkor elmozdul valamelyik irányba, amikor a rúgó játékos még csak a lábát lendíti, hogy kapura küldje a labdát.
Na de elöljáróban ennyit, jöhet a képecske elemzése, és fény derülhet arra, hogy hogyan lehet ebből a felállásból 3 variációt is kihozni(amúgy többet is ki lehet, de ezek a nem túlbonyolított figurák).
Szürke színnel a játékosok útját, feketével a labdáét jelöltem. A narancs a játékos "kezdő pozíciója", a sárga az "érkezési", a kék pedig az ellenfél sorfalát akarja jelképezni.
Az 1-es variációnál a 7-es, majd 8-as játékos is nekifut a labdának és átlépi azt és a 6-os ellövi a szabadrúgást. Ez egyszerű verzió, de arra jó, hogy a kapust meg tudjuk figyelni, hogy mennyire lép be a sorfal mögé és lehet visszarúgni a helyére a szabit.
A 2.(2-1) variációnál a mozgást a 8-as játékos indítja, majd jön a 7-es akik mindketten nekifutnak a labdának, végül a 6-os játékosunk a sorfal mellett legurítja a labdát a 8-asnak, aki keményen, erőből középre lövi azt, a 3 érkezőnkből egy meg csak oda tud érni(a hosszú oldalit érdemes leginkább).
A 3. variáció az én kicsi kedvencem. Az alapja ennek a 2-es variáció, ugyanaz történik mint ott, de a labdát itt a sorfal másik oldalán elfutó(bár inkább kocogó) 7-es játékos kapja a rövid oldalon és tűzheti kapura azt.

Egyszerű és nagyszerű, ezt a jelzőt tudnám erre a szabadrúgásos variációra mondani, mert így ugyanabból a felállásból mindig mást lehet kihozni (egy meccsen ha van annyi szabadrúgás, akkor érdemes 1-2-3 sorrendben végig csinálni a variációkat).

Ui.: A szabadrúgást a 25-30 méter távolságból való szabadrúgásoknál érdemes alkalmazni, ha közelebb van, azt el kell püfölni, nem érdemes szórakázni... :)