2014. november 13., csütörtök

Poszt Osztozkodás (4-1-2-1-2)

A következő bejegyzésem altémákra oszlik majd... Merthogy megpróbálom összegyűjteni a kedves olvasónak, hogy melyik posztra milyen játékos kell, mik azok a tulajdonságok, amik valakiből jó csatárt, vagy kapust faragnak.

A formáció, amitől minden függ. Személy szerint én két fajta formációban bízom, és ezeket preferálom.
Az egyik a 3-5-2 két védekező középpályással(szűrővel), de ez eddig nem sok csapatomnál jött be, persze ennek a működéséhez gyakorlás és arra alkalmas emberek kellenek.
A második, és igazán preferált formációm a manager játékokban 4-4-2 diamond(gyémánt)-nak és 4-1-2-1-2-nek nevezett felállás.

 
Leginkább azért preferálom ezt a felállást, mert sok módon variálható, és támadásnál, vagy olyan szituációkban gyorsan át tud alakulni 4-3-3-ba, vagy 5-4-1-be. Persze itt is fontos hogy meglegyenek azok a játékosok, akik el tudják végezni az adott poszton levő feladatokat.
A két belső védő adott, abszolót a 4 védős rendszerben megszokottak szerint.
A szélső védőink, amennyiben a szélső középpályásokat befelé irányítjuk, és behúzzuk az ellenfél védőit, megnyílik az út a szélső védőknek a felfutásokhoz, ezzel nagyban hozzá tudnak segíteni a támadásépítéshez.
A védekező középpályásunk a csapat esze, ebben a felállásban a kulcsposzt. Ő irányít, osztogat mélységből, és szűri meg az ellenfél támadásait.
A két szélsőnk nem árt, ha középső középpályán is megállja a helyét, mert ha a védőink felfutnak, akkor beljebb kell húzódniuk, betömöríteni az ellenfél védelmét. Persze nem árt ha gyorsak, mert a szélen attól függetlenül meg kell húzni, ráadásul a védekezésben is nagy szerepe van, hogy lezárják a széleket.
A képen AC-vel jelölt középpályás a csapat jolly jokere, amolyan poszt nélküli, szabad középpályás. Ő az aki ha kell a saját 16-osunknál szerel becsúszva, viszont ha kell, akkor árnyék-ékként segíti a két csatárunk munkáját.
A két csatár feladata egyértelmű. Az én elképzeléseimben két teljesen különböző felépítésű és játékstílusú csatárra gondolok.
Az egyik támadónk legyen erős, magas, jól fejelő, igazi befejező-erőcsatár. Ő az aki megtartja, lecsúsztatja a labdákat, és érkezik a kapu előtt, ha érkezni kell.
A másik csatárunk lehetőleg alacsonyabb súlypontú, fürge, gyors, technikás játékos, aki a hosszú indításoknál le tudja futni az ellenfél védelmét, jó cselezőkészséggel rendelkezik és be tudja őket forgatni.

Na valahogy így néz ki az én fejemben a tökéletes felállás. A következő ehhez kapcsolódó posztokban leírom majd pontosan, hogy melyik posztra milyen az ideális ember, felépítésben, gondolkodásban, játéktudásban...