2014. november 19., szerda

A ketrecharcos

A régi, bölcs mondás úgy tartja, "Végy egy jó kapust", és igaza van... A felállásunkban első helyen szerepel nálam is ez a poszt és játékos... A védelem "agya", a központ, az utolsó mentsvár...
Ugye azt mondják, hogy minden kapus őrült... Ez így is van, egytől egyik stikkesek... De komolyan... Egy fikarcnyi félelemérzet nincs bennük(jó esetben), és bár kívülről nem látszik, egytől-egyik kő kemény gyerekek. Csak gondolj bele, hogy te bele mernéd-e vetni magad gondolkodás nélkül egy 70-80-90 km/h-ás sebességgel repülő labda elé... És nem foglalkoznak a fájdalommal, és megteszik, újra, és újra... Őrültek, bolondok, hülyék... Egytől egyig... Persze nem ettől lesz valaki jó kapuvédő... Rengeteg olyan tulajdonság van, ami kiemelkedővé tesz egy-egy hálóőrt. A legfontosabb a megbízhatóság. A kapunk őrzése embert próbáló feladat, és baromi nagy felelősség. Sokan kicsit meg is törnek ez alatt a nyomás alatt, merthogy igenis, egy kapus iszonyatos nyomás alatt játszik minden egyes meccsen. Ha egy csatár hibázik, mögötte ott van mindig valaki, aki javítja a hibáját. A kapus mögött? Senki... Ő nem hibázhat... Ez a tudat mocskosul fel tudja őrölni az ember, és görcsössé teheti, ami vonzza a hibákat. Szóval megbízható, kiegyensúlyozott kell hogy legyen az emberünk. Arról, hogy fizikálisan mi a jó, egész estés vitát lehetne rendezni a Maunika showban... Fizikailag szerintem nincsenek kritériumok, bárki lehet jó ezen a poszton. Itt nem érvényes az ami anno a grundon volt, hogy mindig a dagadt áll a kapuban(amúgy van benne logika, mert amikor zárni kell a szöget, a nagyobb "felület" jobban takarja a kapunkat). Viszont itt ami egyes helyzetekben előny, az máshol hátrány lesz. A nagydarab kapus jobban takar ugyebár, viszont esélyes hogy jóval lassabb, szögletes a mozgása. A nagyon alacsony kapus mellett könnyebb elrúgni a labdát, viszont általában ruganyosabb, sőt sok esetben jobbak a reflexei is. A nagyon magas meg nehezebben ér le az alsó sarkokra, viszont a magas labdáknál már-már verhetetlen. Persze ezt a dolgot most eléggé lesarkítottam, csak azért ilyen, hogy mindenki értse.. Úgy kezdtem, hogy a kapus a védelem feje. Azon kívül, hogy teszkós zacskót lehet húzni rá ha ronda, a fejnek beszédet kell produkálnia kell, és irányítani. Fontos, és a fiatal portásokból egyre többől hiányzik az érzék, és a képesség az irányításra, pedig onnan hátulról mindent sokkal könnyebb látni... Igazából a kapusoknak úgy kell működniük, mint az önjelölt Uri Geller szakkör legjobbjainak. Tudni kell olvasni a játékot, és a támadók fejével gondolkodni. Az igazán jó kapuvédő mindig egy lépéssel előrébb jár a támadónál. Még csak lendíti a lábát a játékos, a kapusnak már tudnia kell, hogy hova érkezik majd a lövés... Persze ebbe az előregondolkodásba könnyű belebukni, de mégis szükséges.
Ahhoz hogy valakiből jó hálóőr váljon, nagyon sok mindennek kell, hogy meglegyen, persze nem is írtam le mindent, mert nem is jut eszembe per pillanat. De a legfontosabbak itt vannak ahhoz, hogy valakiből odaillő, igazi "ketrecharcost" neveljünk... :)